Gruppindelning
Våra grupper är indelade efter Ridsportförbundets ryttarmärken.
Varje märke är indelat i fyra perioder. Grupp 1 heter första terminen 1.1, andra terminen 1.2 osv. Efter fyra terminer går man upp till nästa märke och då heter gruppen 2.1.
Observera att hela gruppen flyttas upp ett steg när ridläraren anser att gruppen är redo. Det är inte säkert att det sker terminsvis. Skulle det vara så att någon elev behöver byta grupp är det alltid ridläraren som avgör detta. Diskutera med er ridlärare om ni vill byta grupp.
Varje termin har delmål som leder fram till respektive märkes mål.
Gruppbeteckningar och mål
Nya elever placeras in i grupp 1.1 eller ridlekis beroende på ålder. Målet är att gruppen efter terminen ska kunna det som står i gruppbeteckningen och flyttas upp till nästa nivå.
Ridlekis
När man är mellan ca 6-7 år rider man i ridlekis. Även äldre barn som vill prova på är självklart välkomna! Här tränar man på grunderna. Styra, start och stopp samt trav. Balansövningar. När vädret tillåter rider man ute i fina Billdals park. Lektionen är 30 minuter, inkl upp och avsittning. Man får räkna med ca 3 terminer i ridlekis om man börjar terminen när man fyller 6. Man ansvarar själv för att någon leder hästen.
Ridlekis steg 2
Detta är en förberedande grupp inför 1.2, som är det man går över i efter ridlekis. Här har man 30 min hästkunskap varje vecka och sedan 30 min ridning.
Mål i ridningen: Korrekt tygelfattning. Kunna starta, stanna och styra sin häst. Balansövningar. Träna på lättridning. Börja rida utan ledare i skritt och trav. Gå igenom hur man håller fördelningen. Ridvägar i skritt: rätt upp, snett igenom, vänd över ridbanan. Börja med skritt och travbommar i lätt sits. Rida ute med ledare i skritt och trav. Man ansvarar själv för att någon leder hästen så länge ridläraren tycker att det behövs.
Mål i hästkunskapen: Skötsel av hästen och dess utrustning, träna på att sadla och tränsa, med hjälp av medhjälpare. Träna på att ta hand om häst och utrustning efter ridning. Prata om säkerhet i stallet. Gå igenom de vanligaste färgerna och tecknen. Gå igenom de vanligaste delarna på hästen.
1.1 (nybörjare)
Mål i ridningen: Korrekt tygelfattning. Kunna starta, stanna och styra sin häst. Balansövningar. Träna på lättridning. Börja rida utan ledare i skritt och trav. Gå igenom hur man håller fördelningen. Ridvägar i skritt: rätt upp, snett igenom, vänd över ridbanan. Börja med skritt och travbommar i lätt sits. Rida ute med ledare i skritt och trav. Man ansvarar själv för att någon leder hästen så länge ridläraren tycker att det behövs.
Mål i hästkunskapen: Skötsel av hästen och dess utrustning, träna på att sadla och tränsa, med hjälp av medhjälpare. Träna på att ta hand om häst och utrustning efter ridning. Prata om säkerhet i stallet. Gå igenom de vanligaste färgerna och tecknen. Gå igenom de vanligaste delarna på hästen.
1.2
Mål i ridningen: Rida utan ledare. Kunna rida lätt. Träna nedsittning utan stigbyglar, prova på galopp, ridvägar i skritt: halvt igenom, volt tillbaka. Träna på att hålla fördelningen. Trava över bommar i lätt sits. Rida ute med ledare i skritt och trav.
Mål i hästkunskapen: Träna på att sadla och tränsa själv. Öva på uppsittning och att ändra längd på stigläder. Kunna ta hand om häst och utrustning efter ridning. Gå igenom sadel och tränsets delar och olika nosgrimmor. Kunna de vanligaste stallreglerna. Kunna de vanligaste färgerna och tecknen. Gå igenom de vanligaste fodersorterna. Kunna de vanligaste delarna på hästen. Gå igenom hur man sätter på/tar av täcken.
1.3
Mål i ridningen
Dressyr: Börja träna på galopp tillsammans. Gå igenom hur man byter sittben. Ridvägar: stora volterna, byt om volt. Träna på att hålla fördelningen utan ridläraren säger till.
Hoppning: Kunna rida travbommar i lätt sits och lättridning. Prova på travhoppning.
Uteridning: Öva på att rida ute i skritt och trav utan ledare.
Mål i hästkunskapen: Öva sig på att sadla och tränsa själva. Kunna sitta upp och av korrekt själv med eller utan pall. Öva att ändra längd på stigläder och spänna sadelgjorden sittandes på hästen. Repetera sadeln och tränsets delar. Kunna de vanligaste ridvägarna och vad de heter. Kunna hur man sätter på/tar av täcken.
1.4
Mål i ridningen:
Dressyr: Kunna byta sittben och veta vilket som är rätt nedsittningsben. Galoppera i grupp på fyrkanten. Kunna hålla fördelningen i skritt och trav utan att ridläraren säger till. Ridvägar: volta, serpentin med tre bågar.
Hoppning: Rida bana med travbommar/travhinder. Prova på att hoppa i galopp på raka spår.
Uteridning: Kunna rida ut i skritt och trav utan ledare med ridläraren gåendes.
Mål i hästkunskapen: Kunna sadla och tränsa själv på en häst i rimlig storlek. Öva på att ändra längd på stigläder och spänna sadelgjorden sittandes på hästen. Kunna sadeln och tränsets delar. Kunna medellinje, kvartslinje och hörnlinje. Gå igenom knoppning. Allmän hovvård.
2.1
Mål i ridningen:
Dressyr: Påbörja galopp på volterna. Kunna sitta ner i trav utan stigbyglar. Själv kunna se om man är på rätt nedsittningsben och rätta till det. Ridvägar: Vänd igenom volten. Kunna rida samtliga ridvägar i trav. Börja träna korrekt galoppfattning.
Hoppning: Kunna hoppa hinder på rakt spår i trav och galopp. Stå i god balans i lätt sits.
Uteridning: Träna på att rida ut i skritt och trav med ridläraren till häst.
Mål i hästkunskapen: Kunna ändra sina stigläder själv. Öva på att spänna sadelgjorden sittandes på hästen. Gå igenom de olika tygel- och skänkelhjälperna, ha tränat med bett och tyglar. Prata om extrautrustning. Gå igenom lodrät och lätt sits. Gå igenom visitering och hästens dagliga skötsel. Träna på knoppning. Hindertyper.
2.2
Mål i ridningen:
Dressyr: Kunna galoppera på volter samt hålla fördelningen i alla gångarter. Börja galoppera utan stigbyglar. Påbörja ställning och sidförande skänkel. Börja med nedsittning med stigbyglar.
Hoppning: Kunna hoppa hinder i följd och enklare vägar i galopp.
Uteridning: Kunna rida ut i skritt och trav med ridläraren till häst. Kunskap om allemansrätten.
Mål i hästkunskapen: Kunna spänna sadelgjorden själv sittandes på hästen. Kunna de vanligaste tygel- och skänkelhjälperna. Kunna den vanligaste extrautrustningen. Kunna redogöra för lodrät och lätt sits och när/hur de används. Träna vidare på knoppning. Förstå och tillämpa ridsportens ledstjärnor.
2.3
Mål i ridningen:
Dressyr: Kunna galoppera utan stigbyglar på volt och fyrkantspår. Börja med framdelsvändning och enklare skänkelvikning. Träna nedsittning med stigbyglar. Samband mellan framåtdrivande och förhållande hjälper. Kunna korrekt galoppfattning.
Hoppning: Börja hoppa studs. Kunna hoppa enklare bana (”huset”). Börja byta varv över hinder på medellinjen i trav.
Uteridning: Träna på att rida ut i alla gångarter med ridläraren till häst.
Mål i hästkunskapen: Gå igenom daglig visitering på mer avancerad nivå. Gå igenom normal temp, andetag/minut, normal vilopuls. Kunna knoppa. Gå igenom olika typer av sadlar. Gå igenom hästen gångarter och fotförflyttning.
2.4
Mål i ridningen:
Dressyr: Fortsätta med skänkelvikning. Kunna rida flera typer av hästar. Kunna sitta ned med stigbyglar. Jobba vidare med samband mellan framåtdrivande och förhållande hjälper. Gå igenom och träna på vändande hjälper.
Hoppning: Börja hoppa på volt (hindret på långsidan) Börja byta varv över hinder på medellinjen i galopp. Kunna hålla tempo och rythm över flera hinder.
Uteridning: Rida ut i alla gångarter på välskolad häst och hoppa små naturhinder.
Mål i hästkunskapen: Kunna ta temp, puls. Räkna andetag. Kunna vad som är normalt. Kunna de vanligaste sjukdomarna. Kunna göra en lättare signalementsbeskrivning. Kunna se skillnad på olika typer av sadlar. Kunna förstå vikten av ryttarens hälsa och veta hur man kan träna och äta för att må bra. Gå igenom de vanligaste raserna.
3.1
Mål i ridningen:
Dressyr: Rida olika storlek på volter i skritt och trav. Träna på tempoväxlingar. Gå igenom halvhalt. Träna böjning. Kunna vändande hjälper. Börja med galoppfattningar från skritt.
Hoppning: Räkna galoppsprång mellan hinder, relaterade avstånd. Börja träna på att känna om det är rätt eller fel galopp.
Uteridning: Rida ut i alla gångarter på välskolad häst och hoppa små naturhinder.
Från och med den här nivån blir gruppen 10 elever när tillfälle ges.
Teoretiska mål: Grundläggande kunskap om tävlingsreglementet i hoppning och dressyr. Teoretiska kunskaper om att tävla i hoppning och dressyr. Gå igenom utbildningsskalan. Träna på att lägga arbetsbandage. Att köpa häst. Häst vid hand
3.2
Mål i ridningen:
Dressyr: Förfina hjälperna. Träna halvhalt. Träna på att utföra sidvärtsrörelser i skritt och trav i nedsittning med och utan stigbyglar.
Hoppning: Räkna och reglera galoppsprång raka spår. Träna vidare på att känna om det är rätt eller fel galopp.
Uteridning: Rida ut de flesta typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Kunna utbildningsskalan. Vikten av att träna och äta för att orka. De 5 nycklarna i hoppning. Väg, tempo, hästen och ryttarens balans, bjud in till fest.
3.3
Mål i ridningen:
Dressyr: Träna på att rida hästen i form. Anpassa övningar-lösgörande. Mer individuell undervisning. Kunna utföra tempoväxlingar i god balans.
Hoppning: Bana med relaterade avstånd. Börja påverka hästen att landa i rätt galopp. Träna vidare på att känna om det är rätt eller fel galopp. Hoppa stigsprång.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Regler för ridning på ridbanan. Vikten av att variera hästens träning för hållbarheten.
3.4
Mål i ridningen:
Dressyr: Fortsättning hästens form på olika typer av hästar. Kunna i balans växla mellan nedsittning och lättridning. Sidvärtsrörelser på böjda spår. Förbereda bakdelsvändningar.
Hoppning: Hoppa kombination. Kunna känna skillnad på rätt och fel galopp. Träna anridningsteknik. Prata om avsprångspunkt. Hoppa hinder på volt (hindret på medellinjen).
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Att transportera hästar. Vad är takt och balans. Skillnad på takt och tempo. Kännedom om hästens fotförflyttning.
4.1
Mål i ridningen:
Dressyr: Träna på lösgörande arbete. Veta vilka övningar man kan använda för att lösgöra hästen. Hörnpasseringar. 15 m volter i trav. Börja med bakdelsvändningar.
Hoppning: Kunna påverka hästen att landa i rätt galopp. Hoppa serier.
Uteridning: . Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Avstånd mellan hinder. Kunna redogöra för hästens fotförflyttning i alla gångarterna
4.2
Mål i ridningen:
Dressyr: Kunna utföra korrekta halvhalter. Kunna utföra olika lösgörande rörelser med bibehållen sits och balans. Öva delar ur LC:1 program samt framridning inför programridning.
Hoppning: Hoppa olika typer av hästar. Gymnastikhoppning och betydelsen av den.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder. Jobba med temporidning på slingan.
Teoretiska mål: Kunskap om hästens exteriör och dess betydelse.
4.3
Mål i ridningen:
Dressyr: Hästen på tygeln – ändamålsenlig form. Vändning på cirkelbåge i trav och galopp på ett korrekt sätt.
Hoppning: . Banhoppningsträning- kunna inverka och påverka. Träna på att hoppa olika typer av hinder.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Hästens arbete från marken.
4.4
Mål i ridningen
Dressyr: Kunna rida ett godkänt LC:1 program (hästen i form). Påbörja samling. Påbörja bogen in/tagen bakdel.
Hoppning: Arbeta vidare med rytm och tempo. Jobba med galoppbommar före och efter hinder.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Kunskap om hästens form och betydelse för dess hållbarhet. Vikten av egenträning utanför ridningen.
5.1
Mål i ridningen:
Dressyr: Påbörja skolorna. 10m volter i trav på ett korrekt sätt. Jobba vidare med bogen in/tagen bakdel. Påverka fram och bakdel.
Hoppning: Börja med karaktärshinder. Träna inför tävling. Kunna lägga upp en framridning där hästen är uppvärmd och förberedd men inte trött.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Veta hur det går till på en tävling, både hoppning och dressyr.
5.2
Mål i ridningen:
Dressyr: Arbeta vidare med skolor. Börja med ryggning. Börja träna på förvänd galopp. Programridning – LB
Hoppning: Kunna hoppa hästar med olika utbildningsståndpunkt. Utveckla banhoppningsträning. Öva anridning på olika typer av hinder.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Man ska kunna bedöma sina fysiska färdigheter, balans, styrka och kondition.
5.3
Mål i ridningen:
Dressyr: Arbeta vidare med skolorna och förvänd galopp. Kunna variera hästens form och anpassa formen efter övningarna.
Hoppning: Kunna hoppa yngre hästar. Kunna hoppa karaktärshinder. Mera tekniska banor.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar, samt hoppa lättare terränghinder. Goda kunskaper i temporidning.
Teoretiska mål: Prata om hur man rider in och hoppar in en häst.
5.4
Mål i ridningen:
Dressyr: Kunna utbilda hästar till lätt klass. Prova på enkla byten. Kunna rida LA på skolad häst.
Hoppning: Öka den tekniska svårigheten i övningarna. Kunna hoppa bana på 90 cm på olika typer av hästar.
Uteridning: Rida ut alla typer av hästar oavsett temperament eller utbildningsståndpunkt, samt hoppa lättare terränghinder.
Teoretiska mål: Kunna redogöra för hur man hoppar in en unghäst. Kunna redogöra för hur man rider in en unghäst.
Vuxen 1 Se grupp 1.1 – 1.4
Vuxen 2 Se grupp 2.2 – 2.4
Vuxen 3 Se grupp 3.1 – 3.4
Vuxen 4 Se grupp 4.1 – 4.4
Vuxen 5 Se grupp 5.1-5.4